Debat in Nederland

Het debat >> Debat in Nederland

In Nederland heeft het gesprek over de opleiding van economen een tijd lang gesluimerd. Maar sinds studentenprotesten na de crisis is het weer een zeer levendig publiek debat geworden.

De studentenprotesten begonnen in 2014 met de publicatie van een kritisch opiniestuk in het Financieel Dagblad. In 2015 gingen twee studenten van Rethinking Economics in debat met professor Pieter Gautier (VU) in Buitenhof. Dit debat mondde uit in de publicatie van een belangrijke bundel in het jaar daarop: de Koninklijke Vereniging voor Staathuishoudkunde wijdde haar jaarlijke Preadviezen aan het thema Economieonderwijs, met daarin bijdragen van o.a. Onderstal & Hollanders, Van Damme, Tieleman, De Muijnck, Kavelaars & Frankel, en Gautier. Daarnaast kwam TPEdigitaal met een themanummer, met daarin bijdragen van Onderstal & Hollanders, Vollaard, Hinloopen, Van Staveren, Mierau & Mink, Hollanders, Onderstal en Bovenberg.

Ook op het online discussieplatform MeJudice werd flink gediscussiëerd. Zie bijvoorbeeld: Frank, Van Dalen & Koedijk, Hollanders, Keizer, Tieleman, Engelen, Tieleman & De Muijnck, Velthuis, Mügge, Bähre, Derksen, Van Vugt, Nooteboom, Bovenberg, Onderstal & Hollanders en Van Staveren. Ook dagbladen mengden zich in de discussie, zoals de Volkskrant: Moet de economiestudie op de schop?

Los van direct debat hebben Nederlandse economen de laatste jaren een aantal sterke pluralistische publicaties geproduceerd. Een kleine greep: twee boeken van Keizer, over de crisis van 2008 en over economische methodologie, waarin hij economie, psychologie en politiek samenbrengt. Irene van Staveren schreef over lessen van vergeten economen en schreef zelfs een pluralistisch lesboek, geschikt voor inleidingsvakken in de economie!

Uiteraard is dit slechts een kleine greep uit de mogelijke titels. Aanvullingen zijn meer dan welkom, stuur ze op!

 

Zie meer

Huidige Situatie

Verder Denken